Home 9 Kennisbank 9 Dierziekten 9 Informatie over Mond- en klauwzeer

Informatie over Mond- en klauwzeer

Mond- en klauwzeer (MKZ)

Begin januari 2025 is in de Duitse deelstaat Brandenburg mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld bij drie waterbuffels. Sinds 1 december 2024 zijn er ruim 3.600 kalveren vanuit deze regio naar Nederland geïmporteerd. Als voorzorgsmaatregel heeft minister Wiersma een landelijk afvoerverbod voor vleeskalveren ingesteld en zijn bezoekers niet welkom in stallen.

Wat is MKZ?

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren, zoals runderen, varkens, schapen en geiten. Het virus veroorzaakt blaren en zweren in de mond en op de poten van besmette dieren, wat leidt tot pijn, koorts en verminderde eetlust. Hoewel de ziekte zelden dodelijk is, kan ze aanzienlijke economische schade veroorzaken door productieverlies en handelsbeperkingen.

Gevaar voor mensen

MKZ is ongevaarlijk voor mensen en besmetting is uiterst zeldzaam. Er zijn geen gevallen bekend waarbij mensen ernstig ziek werden door het virus. Desondanks is het belangrijk om hygiënemaatregelen in acht te nemen bij contact met besmette dieren om verdere verspreiding te voorkomen.

Waarom dieren ruimen?

Het ruimen van besmette en mogelijk besmette dieren is een maatregel om de verspreiding van het MKZ-virus snel in te dammen. Gezien de hoge besmettelijkheid van het virus en de economische impact van een uitbraak, wordt deze drastische maatregel genomen om de veestapel en de exportpositie van Nederland te beschermen.


Huidige regels en maatregelen

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen heeft minister Wiersma de volgende maatregelen afgekondigd:

  • Landelijk afvoerverbod voor vleeskalveren: Het is tijdelijk verboden om vleeskalveren te verplaatsen om mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen.
  • Beperkingen voor bezoekers: Bezoekers zijn niet toegestaan in stallen om het risico op insleep van het virus te minimaliseren.

Daarnaast geldt een meldplicht voor verdachte gevallen. Veehouders en dierenartsen zijn verplicht om bij verdenking van MKZ direct melding te maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bevoegde instanties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de instantie die verantwoordelijk is voor de controle en handhaving van maatregelen met betrekking tot MKZ. Zij coördineren de bestrijding van de ziekte en zorgen voor de naleving van de gestelde regels.

Rol van gemeenten

Hoewel gemeenten geen directe rol hebben in de bestrijding van MKZ, is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de situatie en de geldende maatregelen. Gemeenten kunnen een ondersteunende rol spelen door informatie te verstrekken aan inwoners, vooral in agrarische gebieden, en door alert te zijn op mogelijke signalen van uitbraken binnen hun gebied.

Voor meer informatie en updates wordt geadviseerd de communicatie van het ministerie van landbouw, voedsel en visserij en natuur (LVVN) en de NVWA te volgen.

 

Extra informatie:

Blijf op de hoogte!

We sturen elk kwartaal een nieuwsbrief. Zo ben én blijf je op de hoogte van wat belangrijk is voor je werk. Bij urgente diergerelateerde zaken ontvang je tussentijds een extra nieuwsbulletin.

Nieuwsbrief Didor

Laatste berichten